Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-02-04 21:48:55
Autor zdjęcia/źródło: unsplash-logoTravis Grossen
Skóra noworodka wymaga niezwykle delikatnego traktowania. Szczególnie w pierwszych dniach życia łatwo o podrażnienia, uczulenia czy nadmierne wysuszenie. Dlatego składniki kosmetyków do pielęgnacji niemowląt od pierwszego dnia życia powinny być starannie dobrane i wolne od szkodliwych substancji (szczególnie ropopochodnych jak np. parafina). Jakie jeszcze plusy wyróżniają kosmetyki naturalne dla dzieci? Z powodzeniem stosować je mogą dorośli i nie nadwyrężają domowego budżetu.
Pielęgnacja delikatnej skóry niemowląt wymaga pewnej dozy wiedzy – co szkodzi, czego nie wolno, w których miejscach co można stosować i w jakiej ilości. Naturalne kosmetyki na bazie czystych, naturalnych składników to najpewniejszy pierwszy kosmetyk naszego dziecka. Z jakich dóbr natury może korzystać nasz bobas od pierwszego dnia życia?
Do wykonania domowej maści pieluszkowej od pierwszego dnia życia dziecka, potrzebować będziemy:
- nierafinowany olej kokosowy ( ok. 39 zł / 1 litr)
- nierafinowany olej ze słodkich migdałów (ok. 36 zł / 140 ml)
- nierafinowane masło shea (ok. 39 zł / 1 litr)
Ważne! Składniki można oczywiście zakupić w mniejszej ilości i za odpowiednio niższe kwoty. Litrowe pojemniki najmniej obciążą domowy budżet, gdy zdecydujemy się na przygotowanie zapasu maści na kilka miesięcy. Zwłaszcza, że termin ważności takiego kubełka to rok lub dłużej.
Kluczowy jest dobór składników. Oleje i masła tłoczone na zimno i NIERAFINOWANE posiadają wszystkie składniki mineralne, witaminy i mikroelementy, z których ogałacane są podczas procesu oczyszczania (czyli rafinowania). Również piękny oryginalny zapach kokosa, migdału lub kakao pozostaje wyłącznie w produktach nie podlegających rafinacji. Masła i oleje nakładane na lekko wilgotną skórę (np. po przemyciu jej przegotowaną wodą) wnikają w głębsze partie naskórka, doskonale nawilżając i odżywiając delikatną skórę bobasa. Tak zabezpieczony naskórek niemowlęcia odporny jest na odparzenia, przesuszenie, przetarcia czy stany zapalne skóry.
Dodatkowo, jeśli chcemy wzbogacić naszą maść o konkretny zapach, dodać możemy kilka kropel oleju z pestek śliwki (dodatkowo odżywczy), oleju z pestek malin (naturalny filtr UV), kilka kropel olejku z trawy cytrynowej (działa antybakteryjnie) lub kilka gram nierafinowanego masła kakaowego, który nada maści pieluszkowej pyszny, czekoladowy aromat. Jednakże przy noworodkach lepiej ograniczyć się z wszelkimi substancjami zapachowymi, aż nieco podrosną (kwestie alergiczne – malina i kakao mogą wywoływać u niektórych dzieci delikatne uczulenia). Na początek wystarczy równie przyjemny i słodki aromat kokosa, który zapewni nierafinowany olej kokosowy.
Przygotowując domową ekologiczną maść pieluszkową od pierwszego dnia życia, oprócz starannie wybranych produktów potrzebować będziemy:
Mając przygotowane powyższe narzędzia, możemy przystąpić do przygotowania maści.
Wyparzamy słoiczek gorącą wodą i dokładnie suszymy. Na wadze kuchennej odmierzamy produkty na maść, proporcjonalnie do słoiczka jakim dysponujemy:
ok. 40% masła shea (dla słoiczka o pojemności 50 ml będzie to 20 gram)
ok. 30% oleju kokosowego (dla słoiczka o pojemności 50 ml będzie to 15 gram)
0k. 25-30% oleju ze słodkich migdałów (dla słoiczka o pojemności 50 ml będzie to 12,5-15 ml)
(Opcjonalnie) 0k. 5% masła kakaowego (dla słoiczka o pojemności 50 ml będzie to 2,5 ml)
Proporcje możemy delikatnie zmieniać względem własnych upodobań, zgodnie z zasadą że im gęstszą i twardszą maść pieluszkową chcemy uzyskać, tym w jej składzie przeważać musi masło shea. Chcąc rozrzedzić maść dodajemy więcej oleju ze słodkich migdałów i oleju kokosowego lub zachowujemy równość proporcji czyli po ok. 30% każdego ze składników.
Przygotowujemy kąpiel wodną, napełniając ok. 1/3 pojemności garnka. Wodę gotujemy do ok. 75 stopni, wyłączamy palnik i wstawiamy żaroodporne naczynie z odmierzonymi wcześniej składnikami maści. Czekamy aż całość równomiernie się rozpuści, mieszając co jakiś czas drewnianą szpatułką. Gdy składniki się rozpuszczą, wyjmujemy szklane naczynie z kąpieli wodnej, przelewamy do słoiczka i odstawiamy do lekkiego przechłodzenia.
Gdy mieszanina zacznie delikatnie zastygać, delikatnie blendujemy ją spieniaczem do mleka przez około 10 minut. Następnie powtarzamy czynność po około 5 minutach i odstawiamy słoiczek z maścią do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyjmujemy maść i blendujemy 10 minut spieniaczem do mleka. .Dzięki temu konsystencja maści pieluszkowej będzie aksamitnie gładka, idealna dla delikatnej skóry naszego dziecka. Słoiczek odstawiamy do zakrzepnięcia na kilka godzin i gotowe. Nasza własnoręcznie wykonana ekologiczna maść pieluszkowa gotowa do użytku.
CZYTAJ TEŻ:
>> Liczba cesarek ma maleć o 2 procent rocznie
>> Położna środowiskowa - ile wizyt Ci przysługuje?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.